9 Şubat 2010 Salı

BAĞLILIK ve BAĞIMLILIK

aralarında çok ince çizgi olan iki kavram adlı programımızın bir diğer bölümüne daha hoşgeldiniz sevgili okuyucular.

bu iki kavram arasındaki çizgi o kadar incedir ki, neredeyse çıplak gözle görülemez. bu ince çizginin inceliği kadar, iki kavram arasındaki fark da o kadar fazladır.

bağlılığın osmanlıcası merbutiyyet. bu kelime merbut kökünden geliyor ve bağlanmış, bağlı, ulaşmış, bitişmiş, ilişmiş, eklenmiş anlamlarına geliyor.

bağlılık, bilinçli bir süreçtir, neye nasıl bağlandığımızı seçeriz, yapmakta sıkıntı çektiğimiz şeyleri yaparken yoldaş ararsak birini seçeriz, ama burada kimseye mecbur olma yoktur. o olmasa da olurdu ama biz tercih ettik, ona bağlı olup, onunla birleşerek bu işi yapmayı seçtik.

bağımlılığın osmanlıcası, tabiiyyet. hani günlük hayatta kullanıldığı gibi "bir şeye tabi olmak". burada bilinç yoktur, dayatma ve boyum eğme mekanizmaları daha ağırlıklıdır. birilerine boyun eğdirmiş kişiler kendi "teba"larını kurarlar. o kişilerinki ise bağlılık değil bağımlılıktır.

bağlılık olumludur, ondan korkmamak gerekir, bilinç hep uyanıktır ve bağlı olmak, bağlanılan şeyi sorgulamamak demek değildir. korkutucu olan bağımlılıktır.

hayatta karşımıza bağlılığı bağımlılığa dönüşmüş, iş, arkadaş ve aşk ilişkileri sürekli çıkar ve bunları ayırtetmek en azından kendi hayatımız için önemli bir adımdır.

Hiç yorum yok: