2 Ağustos 2010 Pazartesi

DİNİ ÖĞRENMEYE ÇALIŞAN ATEİST

öğrenmek bir süreçtir ve bitmez. bir insanın ateist olması da, dini konulara, kaynaklara artık uzak olduğu anlamına gelmez. dinin toplum hayatındaki etkilerini, fakirleştirdiği gibi zenginleştirdiği noktaları anlamak için dinleri bilmek, kutsal kitabı olan dinlerin kitaplarını başucundan ayırmamak ya da referans oluşturan din alimlerine yakın durup, onları takip etmek sadece bir dindar ya da ateistin değil, dünya gerçeğine kafa yoran tüm insanların yapması gereken, doğal bir şey.

Bir Türkçe aşığı, hayranı ya da takipçisi olabilir, Türkçe'nin en güzel eserlerini veren biri olabilirsiniz. Ama, sırf bu yüzden, yabancı dil öğrenmemek, bu zenginlikten faydalanmamak, ahmaklıktır.

Ateist olup din bilmeyen; dindar olup, ateist teoriler ya da yaklaşımlar hakkında bilgisi olmayanlar ve bu konuda kendini geliştirmeyi düşünmeyenler de aynı ahmaklıktan mustarip.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Anlayamadım. Şimdi dini öğrenmek nasıl sonsuzdur. Hangi dini öğrenmek burada küçük bir kavram kargaşası görüyorum. Budizm i bir din olarak ele alırsak. evet sonsuz olabilir ancak üç büyük dinde bir sonsuzluk göremiyorum. başı sonu belli yüzde 80 gereksiz anlatımlar(bilgi demek dahi zor geldi bana) görüyorum. Yani yazınız şunu mu anlatıyor ; doktorluğu öğrenen biri katilliğide mi öğrenmelidir. Bence bir iki yıllık küçük bir araştırma dinler adına yeterli olacaktır ki alimlerle(genellikle yalancı,dolandırıcı dindar olduklarını sanmadığım) falan filan takılmaya pek gerek görmüyorum. başı ve sonu belli, mantıksızlıkları, eksikleri,rezaletleri(katiller yaratması,bilgiyi katletmesi,kadınlara yaptıkları vb.)yalanları, insan kontrol merkezli oluşu ve boşlukları belli bir yapıyla özgür düşünceyle, merak arzu ve adanmışlıkla, sürekli gelişen ve insanlığı, insanlıkla geliştiren bir yapıyı benzeştirmek. işte bu ahmaklık olabilir belki.

Koray Onur dedi ki...

Yazıyı anladığınızdan emin değilim. Yazıyı anlatmaya buradan uğraşmak da beyhude bir çaba olacaktır. Eğer bana ulaşırsanız sizinle yüzyüze, bu konuyu konuşmaktan ve fikir paylaşımından mutluluk duyarım.