15 Mart 2012 Perşembe

"TIRT" SAĞLIK BAKANLIĞI LOGOSU

Simgelerin çok önemli olduğu tartışılmaz. Hani diyebiliriz ki, onlar olmasaydı gündelik hayatımız bile ciddi aksamaya uğrardı; tarih gelişemez, tıkanmaya uğrardı.

Harfler simge, onlar sayesinde yazıyoruz, bilgi aktarıyoruz.

Trafik işaretleri, bayraklar, renkler vb.

Bu bakımdan simgelerle ilgilenmek, çok "kafa açıcı" bir hobi olabileceği gibi, bir yandan profesyonel bakış açısının şart olduğu bir iş.

Hele bir ülkenin sağlık bakanlığının yeni logosunu bulmaya çalışıyorsanız, işin içine evrensel, özgürlükçü bir bakış sokmak şart.

Sol tarafta T.C. Sağlık Bakanlığı'nın eski (daha yeni eski oldu) logosunu görüyorsunuz. Bir yılan ve akasya dalı özellikle göze çarpıyor. Yılan Sembolizmi üzerine bir yazı önceden yazmıştım, buradan ulaşabilirsiniz. Ülkenin çevresini sarmalayan akasya dalının ise evrensel anlamı, sonsuzluktur. Yılan sembolizması ile sonsuzluğu yanyana koyduğunuzda, sağlık ile çağrışım hemen yerini bulmakta. Dünyanın neresine giderseniz gidin, bu logoyu gören biri tıpla ilgili olduğunu anlayacak, biraz daha araştıran ise, içindeki manayı kavrayacaktır. Sözkonusu logo simgesel olarak fena değil ancak, grafik tasarım olarak mutlaka elden geçmeliydi, hatta bazı eklemeler de yapılabilirdi, bu teknik bir mevzu.

Sağda ise yeni T.C. Sağlık Bakanlığı logosu... Şu, her yerde kullanılması adet olan, kafası vücuttan bir gıdım ayrı duran adam figürünü kim bulmuşsa, onu bir kenarda kıstırmak istiyorum, o ayrı; ama şu logonun sembolizmasını (Türk Bayrağı hariç) bana açıklayacak bir kişi var mı? Olacağını hiç sanmam zira ben bu logonun nereden bulunduğunu biliyorum. İşte o belge aşağıda...

5 yorum:

burranazzo dedi ki...

Selamlar duzenlenen yarismasinin birincisi benim logomdu. Ancak Saglik Bakanligi devletin her ögesi gibi VIZYONSUZ insanlarin elinde oldugu icin bu KOTU logoyu kendi kafalarina gore uygulamislardir. Isterseniz size yarisma birincisi logomu yollayabilirim. Paylasirsaniz sevinirim.

Koray Onur dedi ki...

Hemen gönderin. Bir şekilde yazıya yerlertireyim. Ama yaris ve sonucun açıklanmasiyla ilgili de evrakları yollayın lutfen. Korayonur (at) gmail.com adresini kullanabikirsiniz.

burranazzo dedi ki...

Mailinize yolladim. Evraklar su an evde bulabilirsem yollarim. Tasinmalardan dolayi yerini hatirlayamiyorum. Ilginiz icin cok tesekkurler.

Koray Onur dedi ki...

Logunuzla birlikte, sempolizmi ile ilgili bir çalışma yollarsanız sevinirim. Zira, logolar sembolik olduklarından, sanatsal üretiden farklı olarak, açıklama gerektiriyorlar.

burranazzo dedi ki...

Aslinda ne kadar basit anlatirsam o kadar kafanizda net olacaktir. Sembolizmiyle ilgili bir calisma icin zamana ihtiyacim olacak. Su an icin asagidaki aciklama yeterli olacaktir sizin icin.

Türk Bayragi'ni kullanmamin nedeni, tasarimi isteyenin "Türkiye Cumhuriyeti" Saglik Bakanligi olmasidir. Hilal'in ortasindaki "Daire"yle HILAL'i kucak acan, sefkat gosteren, iyilestiren bir insan olarak tasvir ettim. Yildiz ise Türkiye'de yasayan vatandaslarimizi temsil ediyor.

Farkindayim biraz özensiz oldu ama logonun özü bu.

Ilginiz icin cok tesekkurler.

Gorusmek dilegiyle.